Hoe werkt VPS


Bij VPS (Volvo Personal Service) werken er twee monteurs tegelijkertijd aan een auto. Samen voeren zij alle reparaties en controles uit. In Plan-IT moet een VPS werkorder daarom dus ook op twee werknemers worden ingepland.
VPS aanzetten


Volg onserstaande stappen om de VPS functionaliteit aan te zetten:


  1. Klik bovenaan in de menubalk op de optie Systeem.
  2. Selecteer de optie Systeem instellingen.
  3. Ga in de bovenste rij tabbladen naar Koppelingen.
  4. Vink de optie VPS aanzetten aan.


Werknemers koppelen


Daarna moeten de werknemers aan elkaar worden gekoppeld, open daarvoor de VPS kalender.


  1. Klik met de rechtermuisknop op een werknemer.
  2. Selecteer in het contextmenu dat verschijnt de optie VPS Kalender.
Het VPS Agenda venster verschijnt, met de werknemer geselecteerd waar met de rechtermuisknop op is geklikt:
Klik nu op een dag in het rooster van een andere werknemer om deze te koppelen aan de geselecteerde werknemer. Er komt een blokje op die dag bij de andere werknemer en bij de geselecteerde werknemer.
Om meerdere dagen tegelijk te selecteren, klikt u op een dag en houdt u de linkermuisknop ingedrukt, en beweeg de muis naar rechts.
Laat de muisknop los wanneer de rode balk over het gewenste aantal dagen staat. De rode balk verdwijnt en de werknemer is op die dagen gekoppeld aan de geselecteerde werknemer.
Om gekoppelde dagen weer te verwijderen klikt u op de gewenste dag, houdt u de linkermuisknop ingedrukt en beweegt u de muis naar links.
Klik in de linkerkolom op een andere werknemer om deze te selecteren en daar werknemers aan te koppelen:
Het is ook mogelijk om meerdere werknemers aan elkaar te koppelen indien gewenst:
Klik op de knop Sluiten om het VPS Agenda venster te sluiten wanneer alle werknemers op de gewenste manier zijn gekoppeld.


Wanneer u de muis nu over het planbord beweegt, komt er bij de muispijl te staan welke werknemers aan elkaar zijn gekoppeld:
Het groene blokje achter de naam geeft aan dat de gekoppelde werknemer op deze dag en tijdstip beschikbaar is en dat hier een VPS werkorder kan worden gepland. Wanneer bij de gekoppelde werknemer op dat tijdstip al een werkorder staat zal het blokje rood kleuren:


VPS werkorder inplannen


In werkorders is nu een extra optie aanwezig waarmee u kunt aangeven dat de werkorder een VPS is.
Wanneer u een werkorder importeert vanuit het DMS en u vinkt de optie VPS aan, wordt de bewerkingstijd verdeeld over alle gekoppelde werknemers. Een werkorder waarbij de VPS optie is aangevinkt kunt u op het planbord herkennen aan de witte balk. Ook staat er in de linkerbovenhoek van de werkorder een H bij de hoofdwerknemer en een E bij de extra werknemers.
Het is ook mogelijk om op een later moment de VPS optie uit te vinken. De werkorder neemt dan de oorspronkelijke tijdsduur weer aan en verdwijnt bij de gekoppelde werknemers.


Ook bij het verplaatsen van werkorders houdt het systeem rekening met de VPS optie. De totale tijdsduur blijft hetzelfde.
Ga terug