Hoe werkt de optie Blokkade op plannen overcapaciteit


Met de optie Blokkade op plannen overcapaciteit zorgt Plan-IT er voor dat de planner kan plannen tot de capaciteit is verbruikt. Daarna kunnen er geen werkorders meer worden ingepland.


Let op: De blokkade geldt alleen voor gebruikers met Gebruikers rechten.
Gebruikers met Admin en Master rechten kunnen altijd over de maximale capaciteit plannen.
Sinds versie 5.171.8713 is het mogelijk om deze blokkade te overschrijven voor Gebruiker+ rechten.


Volg onderstaande stappen om deze optie aan te zetten:


  1. Klik bovenaan in de menubalk op de optie Systeem.
  2. Selecteer de optie Systeem instellingen.
  3. Ga in de bovenste rij tabbladen naar Instellingen.
  4. Ga vervolgens in de tweede rij tabbladen naar Vinkjes.
  5. Vink de optie Blokkade op plannen overcapaciteit aan.




Het idee achter deze optie is ervoor te zorgen dat er ruimte in de planning blijft voor binnenvallers en spoedklussen. De blokkade wordt niet toegepast op de huidige dag!


Door bij de werknemers een percentage in te stellen, kan worden aangegeven hoeveel werk er bij een werknemer mag worden ingepland. Er kan worden ingepland tot de beschikbare kwartieren zijn verbruikt. Daarna kom er een pop-up melding:




Als u een werknemer op 0% bezetting zet, laat Plan-IT met de kleur van de werknemer zien dat de dagen zijn geblokkeerd. Alleen op de huidige dag zelf kan dan bij deze werknemer worden gepland.




Omdat de blokkade werkt op de bezetting is het belangrijk dat u zorgt dat het aantal maanden wat u maximaal vooruit wilt gaan plannen ingesteld staat in de systeeminstellingen. Volg daarvoor onderstaande stappen:


  1. Klik bovenaan in de menubalk op de optie Systeem.
  2. Selecteer de optie Systeem instellingen.
  3. Ga in de bovenste rij tabbladen naar Koppelingen.
  4. Ga vervolgens in de tweede rij tabbladen naar Online module.
  5. Selecteer in het veld Maanden bezetting hoeveel maanden u vooruit wilt plannen.




Stel bijvoorbeeld in dat u maximaal 3 maanden vooruit wilt gaan plannen. Plan-IT zal dan de bezetting opbouwen voor 3 maanden vooruit. Als u twijfelt kunt u hier beter te veel maanden instellen dan te weinig.




Waarom kan er niet meer in de toekomst gepland worden?


Zorg ervoor dat het aantal maanden goed staat ingesteld in de systeeminstellingen. Als u het aantal maanden heeft aangepast en u heeft het planbord weer voor u druk op de toetsencombinatie Ctrl+Q om de bezetting direct bij te werken, rekening houdend met de nieuw ingestelde maanden.




Waarom kan er meer gepland worden dan is ingesteld?


Plan-IT blokkeert overcapaciteit pas wanneer de ingestelde maximale bezetting is verbruikt. Dit wil zeggen dat wanneer u bijvoorbeeld nog 2 kwartier overhebt, dat u theoretisch daar nog een werkorder kunt neerzetten van bijvoorbeeld 1,5 uur.


Dit hebben we zo gedaan omdat het anders niet te doen is tot de bezetting vol te plannen. In deze situatie kunt u anders namelijk alleen een werkorder inplannen van 30 minuten. En dat maakt het plannen veel te lastig. Wij hebben ervoor gekozen om toch de langere werkorder te kunnen plannen. Het is de taak van de planner om hier de beslissing te nemen of de werkorder niet te ver over de maximale capaciteit heen loopt.




Ga terug